Bild på badskum.
Bild på Nikki Amini.

"Det viktigaste är att våga. Våga ta steget, man har sällan något att förlora på det."

Nikki Amini har jobbat med musik hela sitt liv och upptäckt nya stjärnor och talanger. Nu ställer vi henne mot duschväggen och frågar henne om vad hon letar efter i en artist. Och hennes egna sångvanor i duschen.

Bild på badskum.
Bild på badskum.

Nikki Amini, vår jury i Shower Sessions, vad kul att du är med! Berätta vad som gick genom ditt huvud när du hörde om tävlingen för första gången.

Kul tävling! Jag tror det är många som sjunger i duschen och att många som är bra på att sjunga gör det för det är bra akustik. Känns riktigt kul att hitta Sveriges bästa duschsångare.

Du har ju programlett Sveriges största talangprogram, vad tror du är svårast: sjunga framför en idoljury eller vara med i en duschtävling?

Ja det blir ju nästan samma här, eftersom det är jag som ska bedöma och välja vinnaren. Men jag tror att det som kan vara obekvämt och vara en utmaning är när det är ett TV-program med kameror där du ska synas för en väldigt stor publik. Även i det här sammanhanget kommer det få en publik i form av en exponering.I grund och botten är det nog alltid lite läskigt, framför allt när det är en tävling och något du skabedömas på. Då vill man alltid prestera och jag förstår att en del kan känna prestationsångest.

Du har ju stor erfarenhet i att hitta nya talanger, vad letar du efter när du söker nästa stjärna?

Jag har alltid tyckt och kanske mer nu än förr, att det där lilla extra behöver finnas. Förutom att man har en grundläggande talang i form av att man kan sjunga så söker jag det lilla extra. Det kan vara allt ifrån att det finns något väldigt unikt med rösten, till själva artisteriet och uttrycket. Även personlighet och karisma är viktigt. I den perfekta världen har man hela paketet men det är väldigt sällsynt. Sen kan vissa saker förbättrasoch förstärkas över åren, men om du har musikaliteten och en breddär det en fördel och kan göra så det blir långsiktigt.

Vad har du för tips att ge till de som är osäkra och behöver bättre självförtroende att våga sjunga för andra?

Det viktigaste är att våga. Våga ta steget, man har sällan något att förlora på det. Att vara modig kan vara svårt,så ta små steg framåt för att övervinna eventuellarädslor eller osäkerheter som finns. Oftast är uppsidanbetydligt större än vad man vågar inse.

"Det viktiga är att välja en låt som visar upp din röstkapacitet."

– Nikki Amini

Vilken genre tror du är vanligast att man sjunger i duschen?

Ballader, för det är just i klassiska ballader många kan låttexterna, då vågar man också ta i och sjunga ut. Det är någotjag ofta ser som jury, att folk vill visa upp sitt register i den genren. Det viktiga är att välja en låt som visar upp din röstkapacitet. Det är inte många som behärskar det, de ger sig på något alldeles för svårt för tidigt. Så man behöver vara lite smart i sitt låtval.

Ok, vi måste fråga: Sjunger du själv i duschen? Isåfall, vad sjunger du då?

Jag sjunger inte i duschen, jag sjunger i bilen. Där är det också väldigt bra akustik. Jag är mer en sing-a-long person så jag sjunger med i låtar i melodi eller i refrängen. I bilen går jagloss och verkligen tar i för kung och fosterland. Man vill intestå bredvid mig i något rödljus, då kommer folk tro attjag är en galning. I bilen tror jag att jag är Adele.

Vad är din teori om varför så många svenskar gillar att sjunga i duschen?

Det jag har förstått är att det är bra akustik i duschen. Det finns många artister som gillar att sjungai badrummet eftersom det är så välisolerat. Du kan värma upp rösten innan du går upp på scen.Om du inte är professionell sångare eller sångerska och bara gillar att sjunga för skojs skull, är det en otroligt bra yta att testa sig fram. Du känner in dig själv och ingen hör dig utanför, du är i en egen zon och det skapar frihetskänsla.

Bild på badskum.
Bild på Nikki Amini.
Ladda upp bidrag